adn galeria
català  ·   castellano  ·   english
adn galeria
C. Enric Granados, 49
08008 Barcelona
Tel. +34 93 451 00 64
Forces

Forces

Després de “Works of a Decade” (novembre 2007 – gener 2008), primera exposició retrospectiva articulada com una revisió de les seves sèries fotogràfiques realitzades entre 1999 i 2007, els artistes alemanys Daniel & Geo Fuchs tornen a exposar a ADN Galeria presentant ara els seus últims projectes.

 

Si els seus treballs anteriors es caracteritzaven per una mirada propera al subjecte, a través de representacions detallades d’objectes o fragments antropomòrfics (com en el cas de les sèries “Toys” i “Conserving”) o l’elecció d’ambients tancats que presenten atmosferes al mateix temps intimistes i inquietants (com les seves impressionants fotografies de les estances de l’organització policial i d’Intel·ligència de l’antiga República Democràtica Alemanya “Stasi–Secret Rooms”), en les seves noves sèries “FORCES i FOREST” Daniel & Geo Fuchs, obren el seu camp d’exploració a territoris més extensos, amb la representació d’amplis espais exteriors. Aquestes últimes sèries van motivar constants viatges per trobar localitzacions susceptibles d’adequar-se a la dimensió monumental representada. No obstant això, malgrat aquest evident procés d’obertura cap a la dimensió paisatgística, Daniel & Geo Fuchs no abandonen la seva mordaç reflexió sobre problemàtiques socials i polítiques, qüestionant aquí també les forces i relacions de poder que poden, a la vegada, ser motivades per l’home i la natura.

La sèrie “FORCES” és el resultat d’un projecte d’investigació que ha portat als artistes a apropar-se al fenomen militar i a les forces armades. Es tracta d’una sèrie de fotografies de reactors de caça en situacions inversemblants o al menys improbables: dins de boscos difícilment penetrables, deserts, o aparcats, impassibles, en contextos urbans. Les fotografies juguen amb la memòria visual de l’espectador, remetent-nos a elements familiars de la nostra realitat, coneguts encara que sigui a través de la pantalla de projecció. Però a la vegada la combinació que presenten és estranya, impròpia del món que solem considerar real, doncs la visió que ofereixen Daniel & Geo Fuchs s’ajusta més a la ficció cinematogràfica, on l’expectativa no és de veritat sinó de veracitat, que a la nostra quotidianitat. Més enllà d’aquest joc entre versemblança i fantasia, aquestes composicions mostren sobretot una estranya combinació de poder i fascinació, amb un resultat certament inquietant. Si bé els reactors són construïts per la guerra, els països els adquireixen responent més aviat a una necessitat d’ostentació. La seva última finalitat és demostrar quina és la capacitat d’un país de defensar als seus habitants del potencial enemic, fent ostentació de les altes quantitats de diner que es destinen a la presència militar. És, a la fi, un gest de pura jactància, que rara vegada respon a una finalitat estrictament bèl·lica. Així mateix, al descontextualitzar els avions, Daniel & Geo Fuchs aconsegueixen apaivagar el seu component bèl·lic, accentuant pel contrari el seu caràcter estètic. L’avió de guerra situat al vell mig d’una vegetació quasi onírica i mostrat com part d’una composició fotogràfica, canvia el seu vigor agressiu per deixar veure el seu potencial com objecte bell. Tot i així, el resultat és torbador, doncs si bé es presenta a l’espectador una imatge visualment atractiva, el component mordaç i violent segueix subjacent en la representació del caça.

La idea de força també és present a la sèrie “FOREST”, en aquest cas per referir-se a la força de la natura, que descobreixen en els racons als quals els seus viatges els porten, i que tan sovint arriba a aclaparar-los. Les composicions de Daniel & Geo Fuchs es nodreixen de fotografies d’elements naturals, tots ells reals, que conjugades conformen nous llocs imaginaris, onírics, quasi surrealistes. Si bé “FOREST” és més afable als ulls de l’espectador, no és menys sorprenen, en quant cada fotografia transmet a l’espectador la sensació de total sorpresa que els esglaia en entrar en un bosc verge, en entorns naturals recòndits i d’una bellesa fascinant, però també inquietant. Tot això els porta a preguntar-se sobre els recursos de la naturalesa, la seva força i alhora la seva capacitat per sorprendre. Aquí els Fuchs juguen amb la seva sorpresa al descobrir llocs naturals absolutament fantàstics, que reelaboren per crear nous espais desconeguts, ara només existents en les seves fotografies. La combinació de les dues sèries a ADN Galeria, la confrontació de la força de “Forces” i de l’aparent tranquil·litat de “Forest” generarà una especial sensació de suspens. A efectes tècnics, Daniel & Geo Fuchs segueixen amb el seu estil de fotografia analítica, amb un concepte de reportatge proper a la catalogació.

Tant en “FORCES” com en “FOREST”, el seu treball representa un estudi gairebé científic de fenòmens, sociopolítics en un cas, botànics en l’altre, tot això immers en el context d’un món de fantasia: el propi de la realitat mediatitzada que ens ha tocat viure.

Disseny web: activaweb.net