adn galeria
català  ·   castellano  ·   english
adn galeria
C. Enric Granados, 49
08008 Barcelona
Tel. +34 93 451 00 64
Body 5 arrives

Body 5 arrives

ADN Galeria presenta la segona exposició personal de Tobias BernstrupBody 5 Arrive”´. Tobias Bernstrup és un dels artistes més emblemàtics a Suècia, actiu des de fa més d’una dècada en el camp de la performance i dels nous mitjans artístics. En el transcurs dels últims anys ha exposat en nombroses institucions, museus i galeries internacionals, entre els quals destaquen Domus Artium de Salamanca, MARCO de Vigo, Palais de Tokyo, Basel Museum Für Gegenwartskunst, Biennale de Lyon, Busan Biennale, Shanghai Duolun MoMA, North Miami MoCA, MASS MoCA, The Kitchen New York, Moderna Museet i Gothenburg Art Museum.

Bernstrup ha construït un personatge de performance peculiar i recognoscible gràcies als seus vestits de làtex brillant, sofisticats i un elaborat maquillatge. Sense establir distinció entre alta cultura, cultura popular o cultura underground, mescla referències tan eclèctiques com el videojoc, la cultura pop, la ciència ficció, el gòtic noir, les noves tecnologies, la música electrònica o l’arquitectura urbana contemporània, totes fonts d’inspiració per la seva obra. L’artista està especialment interessat en instaurar zones de contacte i de contaminació, en contraposició amb qualsevol reivindicació de puresa en el mètode o el llenguatge.
Fascinat pels mons virtuals i la manera en la que s’alimenten amb els nostres desitjos i fetitxismes, retroalimentant-los a la vegada, Bersntrup qüestiona les nocions d’identitat i gènere i el límit borrós entre el virtual i el real, deixant que les dues esferes es barregin entre si. S’apropia d’imatges i identitats provinents de diferents imaginaris i les torna a injectar a través d’escenificacions reals o virtuals per mediació del seu cos, superfície privilegiada de projecció i actualització de les fantasies.

Es possible distingir dues modalitats en el treball de Bernstrup. Per una part, la concepció de mons virtuals o videojocs en els que sol intervenir, alterant els estereotips dels personatges; d’altra banda, l’elaboració de performance complexes en temps real, centrades en el personatge que tria encarnar. Aquesta doble presència, com avatar en realitats virtuals i com a figura que performa una identitat fictícia en el món real, obre un lloc intermediari, en el que Bernstrup precisament es complau en situar-se.
Els seus alter egos semblen sortir d’una pel·lícula de ciència ficció, de l’escena d’un cabaret o de fantasies sadomasoquistes. No vehiculen una identitat sexual definida, més aviat mantenen voluntàriament una certa ambigüitat i juguen a entremesclar i hibridar signes d’identificació que corresponen a categories socials excloents. Les escultures, avatars, alter egos de Tobias Bernstrup juguen amb la dialèctica mateix/altre, i fan més permeable la separació entre cossos vius i inanimats, presències materials i immaterials. Creen així un univers liminar, llindar on el que sol ser considerat desviat o anormal pot manifestar-se finalment fora de qualsevol marc normatiu. Flirtejant amb temes socialment prohibits o simplement reprimits com el sadomasoquisme, el fetitxisme, el transvestisme, el treball de Bernstrup planteja la qüestió de la censura individual i col·lectiva, de l’auto limitació, dels desitjos reprimits que poden alliberar-se solament en un context virtual o conductiu.
Les performance materialitzen precisament aquest procés d’obertura dels límits, espacials, temporals, i – sobretot - socials. Associen kitsch assumit, desplegament de mitjans tecnològics, voyeurisme, erotisme latent i melancolia. Mentre s’inspira en les estrelles del glam rock i imita els codis del glamur hollywoodenc, Bernstrup passa d’un registre a l’altre, alternant expressivitat performativa i hieratisme. Les seves cançons pop romàntiques sobre llums de neó, cotxes i ordinadors mesclen Synth-pop, Romàntic, New Wave or Industrial i contribueixen a donar un ambient a la vegada lleuger i surrealista. De fet, com a artista performer i músic, Tobias Bernstrup ha publicat diversos discs CD i vinils amb les pròpies composicions sota el segell Tonight Records. L’última producció “1984” (amb el label neerlandès Enfant Terrible) serà presentada en ocasió de l’exposició.

L’exposició “Body 5 Arrives” presenta pintures, esbossos de vestits, vídeos i obres escultòriques. Una de les obres principals consisteix en una escultura de grandària natural que imita a l’artista concentrat en el seu paper fictici, com una imatge mirall, basada en la seva performance recent A.S.F.R., realitzada en el MADRE Museu d’art Contemporàni de Nàpols el 2009. A.S.F.R. es refereix a un grup fetitxista en torn a la robòtica, caracteritzat per una atracció cap a robots humanoides i no humanoides, conduint en alguns casos a l’apropiació d’actituds similars. Prenent aquesta referència i inspirat en particular en la pel·lícula “Metropolis” de Fritz Lang, Bernstrup ha creat un vestit d’aparença robòtica en làtex transparent i brillant, una cuirassa semblant simular un cos robòtic i una màscara platejada. El món virtual com a mirall permissiu d’un món real massa estret; aquesta és la dicotomia que Bernstrup intenta subvertir i obrir a jocs elaborats d’hibridació.

El nou llibre “Almost Human”, produït pel Gothenburg Art Museum i en Tobias Bernstrup, serà presentat durant l’exposició.

Disseny web: activaweb.net