adn galeria
català  ·   castellano  ·   english
adn galeria
C. Enric Granados, 49
08008 Barcelona
Tel. +34 93 451 00 64

XX

ADN Galeria presenta el projecte XX de Regina José Galindo (en col·laboració amb Prometeogallery di Ida Pisani).

 

Regina José Galindo va iniciar la seva activitat de performance a mitjans de la dècada dels 90, amb la voluntat de criticar el cinisme i la hipocresia de les societats contemporànies, parlant sobretot de la repressió política a Guatemala, del maltracta de gènere o de la tortura oficialment consentida. La primera performance que va reclamar atenció fou ¿Qui pot esborrar les petjades? en la que l’artista camina de la Cort Constitucional fins el Palau Nacional de Guatemala, deixant un estela de petjades fetes amb sang humana, en memòria de les víctimes del conflicte armat a Guatemala, i en rebuig a la candidatura presidencial de l’ex-militar, genocida i colpista Efraín Ríos Montt. L’artista va utilitzar el seu cos per enaltir el paper del dèbil i esdevenir el subjecte de la degradació, de la tortura i de la violència. A través de situacions al límit de la vida i de la mort, motivades por les injustícies (físiques i morals), Galindo posa la por i les seves conseqüències sota la mirada del públic, realitzant així performances dramàtiques, radicals i profundament incòmodes.

 

En el projecte XX l’eix central és la idea de la percepció de la mort en l’existència humana i en la filosofia. Tots li temem a la mort i, més encara, a la idea de morir sense que ningú ens plori, en absoluta solitud. En països on la violència extrema és part de la quotidianitat, es viu la mort de distinta manera. A Guatemala de 2 a 4 persones són enterrades diàriament com “XX”. L’acte de col·locar làpides es va fer amb la intenció de donar un lloc, en la mort, a aquests éssers humans. Es van col·locar un total de 52 làpides en el cementeri La Verbena de Guatemala modificant, en part, l’espai. Sota cada làpida hi ha un cos, un cos que fou vida. Ningú sap el seu nom, ningú coneix el seu rostre, però ningú podrà negar la seva existència. Les seves restes no se’ls empassarà la terra per complert, va ser algú, algú que va existir.

Regina José Galindo viu i treballa a Guatemala, on va néixer el 1974. El 2005 va guanyar el Lleó d’or a la Biennal de Venècia, a la categoria artista jove, amb el vídeo Himenoplastia, una gravació en la que mostra una operació de reconstrucció del seu propi himen, a manera de denuncia per la situació en els països on la virginitat és un requisit per al matrimoni. Ha treballat en multitud de museus i fundacions internacionals a nivell mundial.

Disseny web: activaweb.net