adn galeria
català  ·   castellano  ·   english
adn galeria
C. Enric Granados, 49
08008 Barcelona
Tel. +34 93 451 00 64
Ser y durar

Ser y durar

Democracia és un duo format el 2006 per Pablo España i Iván López,  fundadors i membres del col·lectiu El Perro (1989-2006). La pròpia declaració d’intencions del col·lectiu posiciona el seu treball sense ambigüitats: “l’opció del treball en grup respon a la intenció d’abordar una pràctica artística centrada en la discussió i l’enfrontament d’idees i formes d’acció. El mateix fet de treballar en grup fixa un interès d’intervenció en l’àmbit social, a de plantejaments compromesos amb allò real. Els projectes responen a una preocupació sobre la progressiva escenificació dels àmbits de convivència”.

 

En aquesta ocasió el projecto Ser i Durar consta d’una sèrie d’onze fotografies de diverses tombes del Cementeri Civil de l’Almudena de Madrid. Imatges que immortalitzen part de les làpides d’aquests difunts, perquè dels seus anonimats pugui retornar “la memòria dels lluitadors d’exèrcits, d’organitzacions socials i polítiques que, promoguts per valors humanistes, van aspirar a una utopia, mentre els grans relats emancipadors de la Modernitat encara tenien sentit.” (Piedad Solans, Contra el Público). El que queda són els seus epitafis: “No ploreu la meva mort / Prosseguiu la lluita / Endavant sempre / Per sobre de les tombes”, “Res hi ha després de la mort”. Paraules deixades per persones que van entregar les seves vides a un ideal, motivades per la esperança d’una societat diferent i millor. Aquest ideal encara no es va realitzar, però va retornar sentit i utilitat a les seves vides i, fins i tot, a les seves morts.

 

Democracia treballa també en l’edició (són directors de la revista Nolens Volens) i en el comissariat (No Futuro, Madrid Abierto 2008, Creador de Dueños). Han exposat en nombroses institucions com la Fundació Pilar i Joan Miró, Palma de Mallorca; el Museu Reina Sofia, Madrid; el Centre Pompidou, París, França.

Disseny web: activaweb.net