adn galeria
català  ·   castellano  ·   english
adn galeria
C. Enric Granados, 49
08008 Barcelona
Tel. +34 93 451 00 64
Close Up

Close Up

Virginie Barré troba la seva inspiració en els universos del cinema, de la literatura, del còmic, entre altres. En aquesta exposició, l’artista presenta noves instal·lacions i una sèrie de dibuixos que al·ludeixen a episodis o protagonistes importants de la història de la imatge en moviment, tant en el campo del cinema tradicional com del dibuix animat. El títol “Close Up” reenvia a una presa de càmera que s’acosta a un personatge o objecte, restringint el camp de visió i deixant de costat els elements contextuals. Es podria dir de Barré que adopta aquesta mateixa perspectiva del “close up” en el seu treball, i particularment en aquesta exposició. En efecte, l’espectador proba la curiosa sensació d’irrompre sense autorització en mig d’un rodatge o d’un escenari, descobrint uns personatges que semblen ells mateixos desorientats, dubtosos respecte a la seva condició i al paper que representen.

 

Tant en les instal·lacions que posen en escena maniquins de figures humanes, com en els seus dibuixos que evoquen els story boards del cinema o la línia clara de certs autors de còmic o cartoons, l’artista proposa petites ficcions o, més bé, “infra-narracions” que desvelen només fragments o pistes d’històries. Les situacions imaginades por Barré actuen com els índex o premisses d’un esdeveniment per venir: introdueixen elements d’informació – un personatge, un vestit, una actitud o un estat d’ànim – incomplets, que obliguen per tant a l’espectador a teixir els seus propis fils narratius. Adults o nens somiadors, gent “normal” disfressada d’herois i viceversa, són els protagonistes de l’univers de Barré. Es tracta generalment de figures que no poden ser identificades amb precisió; no obstant això i precisament per l’absència de caracterització, reenvien a una dimensió familiar composta d’individus genèrics amb els què ens creuem diàriament o en els quals nosaltres mateixos ens reconeixem.  

En l’exposició descobrim un maniquí femení vestit de cosmonauta i tombat en el terra, com si estigués perdut en un somni o anestesiada potser per suportar algun viatge astral. El personatge sembla tret d’una pel·lícula de ciència ficció una mica vintage, fora del temps. A partir d’una escena en aparença anodina, una dona dormida, es dibuixa una multiplicitat de hipòtesis narratives, entre l’oníric, l’incongruent i l’inquietant. Varies peces exposades al·ludeixen al procés creatiu. Un maniquí de nen, disfressat amb un antic vestit de Mickey Mouse, jeu assegut en una taca de tinta negra que sembla indicar el seu origen, algun lloc entre la imaginació del seu pare literari i la punta de la seva ploma. Potser el mateix nen recrea també el seu propi conte, identificant-se amb el seu heroi de la mateixa manera que cada lector o espectador? Barré manté una ambigüitat sobre les identitats d’aquests personatges, invitant-nos a especular sobre els papers respectius de l’autor i del personatge i al seva possible permutació.

 

Una sèrie de grans dibuixos completa l’exposició. Inspirats també en l’imaginari cinematogràfic, fan visible el procés d’elaboració de la pel·lícula, mesclant esbossos amb apunts de rodatge acolorits, subratllats, marcats per l’ús. Els dibuixos contribueixen d’alguna manera a desmitificar la ficció i la seva construcció. Amb la seva línia senzilla però esmolada i els seus camps de color, Barré re-interpreta en clau estètica i sensible els medis artificials que mantenen la il·lusió i el somni.

Disseny web: activaweb.net