adn galeria
català  ·   castellano  ·   english
adn galeria
C. Enric Granados, 49
08008 Barcelona
Tel. +34 93 451 00 64
marcos ávila forero - Paisajes Revoltosos

marcos ávila forero - Paisajes Revoltosos

Del 5 de febrer al 24 d´abril del 2015

 

 

L’exposició Paisajes Revoltosos reuneix una sèrie de projectes que mostren de manera humana, sensible i poética realitats difícils explorant el desplacament forçat i el fenòmen migratori a través de la violència, la deshumanització i les històries personals. Marcos Ávila Forero es converteix en testimoni i còmplice d’aquestes “micro-històries”, confrontant les barreres geogràfiques i ideològiques que existeixen avui en dia.

 

 

La necessitat d’analitzar aspectes del passat i del present des de la memòria, de reivindicar allò local i l’interès per la alteritat i l’antropologia postmoderna ens porten al gir etnogràfic. Aquest gir ens situa a més a més davant d’un nou paradigma d’artista, "l’artista com a etnògraf" (concepte definit pel teòric Hal Foster a mitjans dels 90), una pràctica artística no interessada exclusivament en assumptes econòmics o socials, sinó també en qüestions identitàries i culturals. I podriem dir que Marcos Ávila Forero es mou en aquest terreny, la qual la deriva actual incorpora la complicitat com a modus operandi; recorrent a una auto-etnografia que busca recuperar la història del seu país d’origen, Colòmbia, i d’altres contexts en els que treballa, més enllà de les fronteres físiques i territorials i analitzant el desplaçament forçat i el fenomen migratori. El seu treball es construeix a partir de la pregunta ¿com viatgen i es transformen els éssers humans, els objectes i les idees? Un desplaçament constant que ens ensenya el que hi ha més enllà de les fronteres que coneixem, un apropament a la realitat de   l’altre.

 

Els projectes que formen Paisatges Revoltosos semblen evocar un “fora de camp”: el de una història, un recorregut, un viatge o una trobada entre l’artista i les famílies, els artesans, les comunitats, les poblacions; en definitiva, l’ésser humà que està en el centre dels seus treballs, convertint-se en el protagonista principal portant una història encarnada, la història d’una fugida, d’un conflicte armat, d’una recerca, d’un nou camí. Podriem parlar de “micro-històries” que busquen no tant demostrar sinó més aviat explorar la migració humana a través de la violència, la deshumanització i les històries personals, partint d’assumptes locals però buscant en últim terme la seva dimensió global.

 

Marcos Ávila Forero mostra de manera humana, sensible i poètica realitats difícils i dures en totes les seves obres, convertint-se en testimoni i còmplice d’aquestes històries, confrontant les barreres geogràfiques i ideològiques que existeixen avui en dia. Fronteres imperceptibles que separen la ciutat de la muntanya, l’estranger de l’autòcton, la clandestinitat de la legalitat, la pobresa de la riquesa, la tradició de la modernitat.

Els treballs exposats a ADN Galeria destaquen per re-presentar experiències de la vida quotidiana concebudes com performances que l’artista entén com formes alternatives de història i memòria que transporten el coneixement local de la realitat més enllà de fronteres, temps i llocs.

Disseny web: activaweb.net